Słone ciasteczka z parmezanem i tymiankiem

Słone ciasteczka z parmezanem i tymiankiem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.47)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki świeżego tymianku (albo rozmarynu)
  • 40 g masła
  • ½ szklanki tartego parmezanu (albo cheddara)
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli i pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze mąkę, tymianek, masło, sól i pieprz. Dodaj ser oraz śmietanę i jeszcze kilka razy przemieszaj, aż składniki się połączą. Utocz z ciasta wałek, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwiń folię, pokrój ciasto ostrym nożem na cienkie plasterki i rozłóż je na blasze do pieczenia. Piecz przez 15 min, aż zaczną się rumienić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA