Michael  Smith

(odc.047) słone ciasteczka z parmezanem i tymiankiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.047) słone ciasteczka z parmezanem i tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mąki

2 łyżki świeżego tymianku (albo rozmarynu)

40 g masła

½ szklanki tartego parmezanu (albo cheddara)

½ szklanki kwaśnej śmietany

szczypta soli i pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze mąkę, tymianek, masło, sól i pieprz. Dodaj ser oraz śmietanę i jeszcze kilka razy przemieszaj, aż składniki się połączą. Utocz z ciasta wałek, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwiń folię, pokrój ciasto ostrym nożem na cienkie plasterki i rozłóż je na blasze do pieczenia. Piecz przez 15 min, aż zaczną się rumienić.

powrót

Podobne przepisy

Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.