Michael  Smith

(odc.045) sos do makaronu z kurczakiem i papryką


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.045) sos do makaronu z kurczakiem i papryką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-8 kurzych udek

3 łyżki oliwy

2 cebule

pokrojone w drobną kostkę

8 ząbków czosnku

pokrojonych na plasterki

1 szklanka czerwonego wina

1 czerwona papryka

bez pestek

pokrojona

1 zielona papryka

bez pestek

pokrojona

2 puszki pomidorów w kawałkach (po 400 g)

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej duży rondel na dużym ogniu. Wlej oliwę i podsmaż udka, aż się mocno zrumienią – ze wszystkich stron. Przełóż mięso na talerz. Zlej nadmiar tłuszczu z patelni, zostawiając ok. 2 łyżek. Podsmaż cebulkę, zdejmując z dna mięsne resztki. Kiedy cebula się zrumieni, dodaj czosnek. Podsmażaj ok. 3 min, stale mieszając. Wlej wino, dodaj udka, paprykę, pomidory i przecier. Gotuj pod przykryciem ok. 1 godz. Podawaj z makaronem penne (rurki).

powrót

Podobne przepisy

Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.