Michael  Smith

(odc.044) curry z jagnięciny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

(odc.044) curry z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 cebule

posiekane

2 łyżki oleju roślinnego

5 ząbków czosnku

drobno posiekanych albo zmiażdżonych

1 strączek zielonej chili

drobno posiekany

3 łyżki curry w proszku

1 łopatka jagnięca

oczyszczona i pokrojona na 5-centymetrowe kawałki

1 ziemniak

obrany i pokrojony w kostkę

1 korzeń pasternaku albo pietruszki

obrany i pokrojony na 2-centymetrowe kawałki

3 marchewki

obrane i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki

2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach

sól

 

 

Przygotowanie:


Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu. Podsmaż cebulę przez 3 min i dodaj czosnek, a następnie chili. Kiedy zmiękną i lekko się zrumienią, dodaj curry i podsmażaj mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj jagnięcinę i mieszaj intensywnie, aż będzie obsmażona. Dodaj warzywa i pomidory, a następnie zalej puszką (po pomidorach) wody. Dopraw 2 dużymi szczyptami soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez godzinę, a następnie dopraw do smaku, wymieszaj i odstaw na 15 min przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiąca wołowina hoi an
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Stir fry z kolczocha i wołowiny
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.