Michael  Smith

(odc.043) kurczak pieczony i wędzony


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.043) kurczak pieczony i wędzony
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka soli

1 szklanka cukru

4 litry wody

1 cały kurczak (ok. 1 kg)

 

 

Przygotowanie:


Wlej wodę do dużego naczynia, w którym zmieści się płyn i kurczak. Wsyp do wody sól i cukier i mieszaj, aż się rozpuszczą. Włóż kurczaka do wody i wstaw do lodówki na 2 godziny. W starym grillu rozpal twarde drewno, a kiedy się zwęgli, zsuń powstały żar na jedną stronę. Osusz kurczaka, połóż na węglach 2-3 świeże drwa, umocuj ruszt i piecz kurczaka przez 1 godzinę, aż mięso wewnątrz będzie miało 75 stopni C. Podziel kurczaka na części i podaj na półmisku.

powrót

Podobne przepisy

Razowe naleśniki z królikiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Boeuf au bleu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schab pieczony w rozmarynie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.