Michael  Smith

(odc.042) azjatycka sałatka z czerwonej kapusty


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

(odc.042) azjatycka sałatka z czerwonej kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju rzepakowego

1 mała główka czerwonej kapusty

poszatkowana

2 szklanki kiełków sojowych

2 szklanki strączków bardzo młodego niełuskanego zielonego groszku

drobno posiekanych

2 marchewki

obrane i starte na tarce o dużych oczkach

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki miodu

odrobina oleju sezamowego

sok z 2 limonek

½ szklanki świeżych liści kolendry

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj kapustę. Dopraw solą i pieprzem i przesmaż mieszając, żeby zmiękła (ok. 5 min). Dodaj pozostałe warzywa i podsmaż mieszając przez 2 min. Przełóż warzywa do dużej misy. Wymieszaj sos sojowy, miód, olej sezamowy i sok z limonek. Dodaj do sałatki liście kolendry, zalej przygotowanym dressingiem i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.