Michael  Smith

(odc.041) omlet ze świeżym tymiankiem i cheddarem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.041) omlet ze świeżym tymiankiem i cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jajka

odrobina wody

1 łyżeczka posiekanego tymianku

2 łyżki tartego cheddara

sól i pieprz

1 łyżka masła

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj trzepaczką jajka z wodą, tymiankiem i cheddarem. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej teflonową patelnię na średnim ogniu i połóż na niej masło. Kiedy zacznie się pienić, wlej jajeczną mieszaninę. Unieś lekko patelnię i poruszaj nią okrężnym ruchem, żeby jajka rozlały się na całej powierzchni i zaczęły się ścinać. Smaż omlet powtarzając tę czynność i unosząc lekko brzegi omletu łopatką, żeby nieścięte jajka spływały pod spód. Omlet jest gotowy, kiedy wierzch się zetnie, a spód jest delikatnie zrumieniony. Złóż omlet na pół i zsuń na talerz.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.