Omlet ze świeżym tymiankiem i cheddarem

Omlet ze świeżym tymiankiem i cheddarem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.41)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 jajka
  • odrobina wody
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 łyżki tartego cheddara
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj trzepaczką jajka z wodą, tymiankiem i cheddarem. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej teflonową patelnię na średnim ogniu i połóż na niej masło. Kiedy zacznie się pienić, wlej jajeczną mieszaninę. Unieś lekko patelnię i poruszaj nią okrężnym ruchem, żeby jajka rozlały się na całej powierzchni i zaczęły się ścinać. Smaż omlet powtarzając tę czynność i unosząc lekko brzegi omletu łopatką, żeby nieścięte jajka spływały pod spód. Omlet jest gotowy, kiedy wierzch się zetnie, a spód jest delikatnie zrumieniony. Złóż omlet na pół i zsuń na talerz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA