Zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.40)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 ziemniaki do pieczenia
  • nieobrane
  • pokrojone na cienkie plasterki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki tartego cheddara
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • przekrojony na pół
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bułki tartej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Starannie wymieszaj w misce ziemniaki ze śmietaną, gałką muszkatołową, serem, solą i pieprzem. Natłuść naczynie do zapiekania masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Przełóż do niego ziemniaki i posyp tartą bułką. Zapiekaj 1,5 godziny, aż ziemniaki będą miękkie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA