Sophie Grigson

(odc.04) tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

(odc.04) tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kurczak

oliwa

pół główki czosnku

kiszone cytryny (patrz osobny przepis)

garść dużych oliwek

kilka wątróbek drobiowych

cebula

łyżka mielonego imbiru

łyżka kminu

łyżka kurkumy

kilka gałązek pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Kurczaka natrzeć mieszanką przypraw i kilkoma ząbkami posiekanego czosnku, włożyć do lodówki na 12 godzin. Cebulę zetrzeć na grubej tarce. Do rondla wlać kilka łyżek oliwy i szklankę wody. Dodać kilka ząbków posiekanego czosnku. Włożyć wątróbki drobiowe w całości i startą cebulę. Włożyć kurczaka. Wstawić na duży płomień i doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym ogniu przez dwie godziny. Wyjąć kurczaka i przygotować sos do polania. Z kiszonych cytryn wykroić miąższ, skórkę pokroić w paseczki. Obgotować oliwki. W kilku łyżkach gorącej wody namoczyć szczyptę pręcików szafranu na 10 minut. Podgrzać sos z duszenia kurczaka, dodać paseczki cytryny i oliwki oraz wodę z szafranem. Ułożyć kurczaka na półmisku, na wierzchu umieścić wątróbki. Polać sosem i udekorować gałązkami pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.