Jacques Pépin

(odc.04)sałatka z homara z estragonem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.04)sałatka z homara z estragonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 żywe homary (po 650 gramów każdy)

3 szklanki wody

¼ szklanki tłustej śmietany

¼ szklanki kwaśnej śmietany

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soku świeżo wyciśniętego z cytryny

2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego estragonu plus kilka listków do przybrania

liście umyte i wysuszone z 1 główki sałaty masłowej

 

 

Przygotowanie:


Homary włożyć do dużego garnka, najlepiej z nierdzewnej stali. Wlać wodę i dokładnie przykryć. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Zmniejszyć płomień i gotować homary przez 5 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zestawić z ognia, nie odkrywając, zostawić homary do ostygnięcia w wywarze z gotowania na 30 minut. Wyjąć homary z wywaru. Wywar zachować. Połamać szczypce i ogon homara. Wyjąć mięso, zachowując sos i dodając do wywaru. (Powinno się zebrać około 360 g mięsa, około 3 szklanek wywaru i pancerz.) Odłożyć mięso na bok. Wyrzucić pancerz ze szczypiec i ogona. Oderwać pancerze z korpusów i wyrzucić. Podzielić korpus na 2, 3 kawałki. Włożyć je do naczynia z wywarem. Wstawić do lodówki (albo zamrozić) do późniejszego wykorzystania do przyrządzenia bisque z homara. Ubijać śmietanę przez 30 minut na niezbyt sztywny krem. Domieszać kwaśną śmietaną, sól, pieprz, sok z cytryny i posiekany estragon. Dodać odłożone mięso homara. Ostrożnie wymieszać tak, aby sos pokrył homara. Ułożyć w osobnych pucharkach lub szklanych miseczkach kilka liści sałaty tak, aby powstało gniazdko. Nałożyć sałatkę z homara, przybrać listkami estragonu i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.