Sałatka z bakłażana z dalekiego wschodu

Sałatka z bakłażana z dalekiego wschodu
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Bakłażany
2 małe, jędrne bakłażany (w sumie około 650 g)
2 łyżki oleju rzepakowego lub arachidowego
½ łyżeczki soli

Sos z Dalekiego Wschodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
¼ łyżeczki sosu tabasco
około 8 szklanek liści rukwi wodnej, umytych i osuszonych

Przygotowanie bakłażanów
Rozgrzać piekarnik do 200-u stopni. Bakłażany obrać i pokroić wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Rozsmarować olej na jednej lub dwóch teflonowych blachach do pieczenia. Ułożyć na nich plastry bakłażana. Przycisnąć lekko, aby posmarować bakłażana olejem i odwrócić, aby olej pokrył także drugą stronę. Posypać z wierzchu solą. Piec około 20-25 minut, aż plastry są miękkie i lekko zrumienione.

Przygotować sos
Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.

Rukiew wodną rozłożyć na dużym półmisku. Złożyć plastry bakłażana na pół albo na trzy części. Ułożyć na liściach. Tuż przed podaniem polać bakłażana i rukiew wodną sosem .

© Jacques Pepin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA