Sophie Grigson

(odc.04) kuskus tfaya


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

(odc.04) kuskus tfaya
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łopatka jagnięca

cebula

rodzynki

ciecierzyca (namoczona na noc)

łyżeczka kurkumy

łyżeczka kminu rzymskiego

laska cynamonu

olej do smażenia

kilka marchewek

rzepa

cukinia

 

 

Przygotowanie:


Na oleju podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę wraz z przyprawami i pokrojonym w spore kawałki mięsem. Dodać odsączoną ciecierzycę, dolać wody, wymieszać, doprowadzić wszystko do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień. Dusić pod przykryciem przez półtorej godziny, od czasu do czasu wyjmując szumowiny. Po tym czasie dodać garść rodzynek i jeszcze jedną pokrojoną w plasterki cebulę. Dusić wszystko na małym ogniu przez kolejną godzinę. Kiedy mięso i ciecierzyca będą już miękkie, powyjmować kawałki mięsa, a cebulę, ciecierzycę i rodzynki przecedzić. W pozostałym po odcedzeniu płynie ugotować marchewki, rzepę i cukinię, pokrojone w grube plastry. Cebulę z rodzynkami zrumienić na maśle. Osobno podgrzać mięso, posolić do smaku. Kuskus zalać gorącą wodą (w proporcji 1:1), posolić i odstawić aż spęcznieje. Przed podaniem wymieszać go z łyżeczką masła i posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na półmisku kopczyk kuskusu. Ułożyć na nim mięso i przykryć je cebulą z ciecierzycą i rodzynkami. Obłożyć wszystko ugotowanymi warzywami, przeplatając kolory.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.