Jacques Pépin

(odc.04)gulasz z jagnięciny i białej fasoli w szybkowarze


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.04)gulasz z jagnięciny i białej fasoli w szybkowarze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kotlety jagnięce z łopatki (około 1 kg)

po wykrojeniu tłuszczu

1 ½ szklanki (około 225 g) suchej białej fasoli

opłukanej pod zimną bieżącą wodą

2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki

1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę

1 szklanka pokrojonego w kostkę oczyszczonego i opłukanego pora

2 łyżki grubo posiekanego czosnku

1 gałązka świeżego tymianku

1 gałązka świeżej szałwii lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 ½ łyżeczki soli

1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki sosu Worchestershire

3 szklanki zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki włożyć do szybkowaru, przykryć starannie i postawić na ostrym ogniu, aż zawór wykaże, że gulasz się gotuje pod dużym ciśnieniem. Zmniejszyć ogień na mały i dusić przez 40 minut.
Wypuścić parę zgodnie ze wskazówkami producenta (robię to w zlewie, aby para nie rozeszła się po całej kuchni). Otworzyć szybkowar. Odstawić gulasz na kilka minut, aż tłuszcz wypłynie na powierzchnię. Zdjąć go łyżką i usunąć jak najwięcej tłuszczu. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Podawać na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.