Curtis Stone

(odc.04) comber jagnięcy w curry z pilawem i raitą


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

(odc.04) comber jagnięcy w curry z pilawem i raitą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka chili w proszku

2 łyżeczki garam masali

2 liście curry

2-3 łyżki oliwy z oliwek

2 combry jagnięce

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. W moździerzu rozetrzyj kurkumę, chili, garam masalę i liście curry z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wetrzyj pastę w jagnięcinę. Następnie przygotuj pilaw. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i szalotkę, smaż przez około minutę aż zaczną nabierać koloru. Zwiększ gaz i dodaj ryż. Mieszaj przez minutę tak, aby ziarna dobrze się oblepiły. Wlej bulion warzywny, dodaj kurkumę, nasiona kardamonu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj rodzynki i morele, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej patelnię do bardzo wysokiej temperatury, wlej pozostałą oliwę z oliwek i wrzuć jagnięcinę. Obsmaż ją ze wszystkich stron, następnie włóż do rozgrzanego piekarnika na 6 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i posmaruj sosem z blachy. Odstaw na 5 minut. W misce wymieszaj jogurt z ziołami. Pokrój jagnięcinę, podawaj z pilawem i raitą.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak z kokosem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.