Jacques Pépin

(odc.04)bisque z homara


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.04)bisque z homara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy dobrej jakości

odłożone korpusy homara wraz z wywarem z gotowania (około 3 szklanki)

1 szklanka grubo posiekanego selera naciowego

1 szklanka grubo pokrojonej cebuli

4 nie obrane

zmiażdżone ząbki czosnku

¾ szklanki wytrawnego białego wina

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki przecieru pomidorowego

2 gałązki świeżego tymianku

2 łyżeczki grubo posiekanego świeżego estragonu

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sól

w razie potrzeby

¼ szklanki tłustej śmietany

1 łyżka dobrego koniaku

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Oliwę rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu i wrzucić kawałki korpusów homarów. Od czasu do czasu mieszając, smażyć przez 6-8 minut, aż zaczną się rumienić. Dorzucić seler, cebulę i czosnek. Podsmażać na małym ogniu przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wymieszać wino z mąką, aż powstanie gładka masa. Dodać mieszaninę z mąką, wlać wywar z gotowania homarów, uzupełnić przecierem pomidorowym, tymiankiem, estragonem i pieprzem kajeńskim. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 10 do 15 minut. Przelać przez sito. Przetrzeć łyżką, aby wydobyć jak najwięcej płynu. Przecedzić do rondla. (Należy uzyskać 3 do 4 szklanek, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Spróbować i w razie potrzeby dosolić. Tuż przed podaniem, wlać śmietanę i koniak. Podgrzać, aż bisque zacznie wrzeć. Posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Chłodnik z melona z bezikami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.