Chińskie pierożki z kurczakiem

Chińskie pierożki z kurczakiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.39)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 1 filet z kurzej piersi bez kości i skóry
  • 3 dymki
  • posiekane
  • 3 cm świeżego kłącza imbiru
  • startego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 12 kawałków gotowego ciasta na pierożki won ton

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż mięso do naczynia malaksera. Dodaj dymkę, imbir, skrobię kukurydzianą oraz sos ostrygowy i zmiel na gładką masę. Ułóż na blacie kawałki ciasta na pierożki. Na każdy nałóż łyżeczkę nadzienia z kurczaka. Smaruj krawędzie ciasta odrobiną wody i sklejaj trójkątne pierożki po przekątnej, dociskając krawędzie. Połącz dwa wierzchołki leżące na najdłuższym boku trójkąta i sklej, używając wody. Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj pierożki na parze przez 5 min, aż ciasto zrobi się lekko przezroczyste, a nadzienie się ugotuje. Podawaj natychmiast z sosem sojowym albo bulionem drobiowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA