Michael  Smith

(odc.039) brokuły po chińsku


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

(odc.039) brokuły po chińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju rzepakowego

2,5 cm kłącza świeżego imbiru

pokrojonego na cienkie plasterki

3 ząbki czosnku

pokrojone na cienkie plasterki

1 główka brokułów

podzielona na różyczki

łodygi pokrojone

1 łyżka sosu sojowego

odrobina oleju sezamowego

¼ szklanki azjatyckiego dipu (patrz: oddzielny przepis)

½ szklanki migdałów w płatkach

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj wszystkie składniki, zanim zaczniesz gotować. Rozgrzej wok na dużym ogniu. Wlej olej, a kiedy zacznie dymić, włóż do niego imbir. Po 1 minucie dodaj czosnek, a kiedy się zezłoci (po kilku sekundach) dodaj brokuły. Smaż cały, czas mieszając, przez kilka minut. Wlej sos sojowy, olej sezamowy i odrobinę wody, przykryj pokrywką i gotuj 3 min, aż brokuły będą intensywnie zielone. Dodaj azjatycki sos oraz płatki migdałowe i wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczona cukinia z serem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kuskus z siedmioma warzywami
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Brokuły z chrupiącym czosnkiem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Budyń z kalafiora z sosem koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.