Michael  Smith

(odc.038) ryż z południowego zachodu Stanów Zjednoczonych


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.038) ryż z południowego zachodu Stanów Zjednoczonych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka ryżu basmati

2 szklanki soku pomidorowego

1 łyżka oleju kminowego

1 mała czerwona cebula

pokrojona w kostkę

1 czerwona papryka

pokrojona w kostkę

ziarno okrojone z 2 kolb kukurydzy

4 dymki

posiekane

¼ szklanki świeżej natki kolendry

posiekanej

sok z 1 limonki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zmieszaj w rondlu ryż z sokiem pomidorowym i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn (ok. 15 min). Przemieszaj widelcem i przestudź. Rozgrzej olej kminowy na dużej patelni. Kiedy zacznie się dymić, dodaj cebulę i paprykę. Szybko przesmaż, mieszając, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dodaj ziarno kukurydzy i smaż przez 3 minuty. Dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem – i podsmaż mieszając. Dodaj posiekaną dymkę i kolendrę. Ewentualnie dopraw do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z pomidorami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.