Michael  Smith

(odc.038) kotlety schabowe z nadzieniem jabłkowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.038) kotlety schabowe z nadzieniem jabłkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 surowe białe kiełbaski

pokrojone na plasterki

2 cebule

pokrojone na plasterki

2 jabłka

przekrojone

pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę

1¼ szklanki soku jabłkowego (kwaskowego

nieklarownego)

1 łyżka nasion kopru włoskiego

4 kromki pełnoziarnistego chleba

opieczone (np. w tosterze) i pokrojone w kostkę

1 łyżka musztardy ziarnistej

2 łyżki oliwy

4 kotlety ze schabu środkowego o grubości 3 cm

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obsmaż kiełbasę na patelni, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i przykryj patelnię pokrywką. Smaż przez 5 min, aż cebula zmięknie. Dodaj jabłka i nasiona kopru, zalej ¼ szklanki soku jabłkowego i duś na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Zdejmij z ognia, dodaj chleb i mieszaj, aż wchłonie płyn.
Ponacinaj głęboko kotlety, robiąc w nich „kieszonki” i wypełnij nadzieniem. Nadmiar zachowaj do nadziania jabłek (patrz przepis Jabłka z nadzieniem wieprzowym). Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej oliwę. Oprósz kotlety solą i pieprzem i smaż po 3 minuty z każdej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 5 min. Zdejmij kotlety z patelni i odłóż na talerz. Ponownie rozgrzej patelnię, wlej pozostałą szklankę soku jabłkowego i podgrzej, zdejmując z dna mięsne resztki. Gotuj sok aż zgęstnieje, wymieszaj z musztardą i podawaj z nadziewanymi kotletami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.