Reggae ryż

Reggae ryż
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.37)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia jamajska

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati albo zwykłego białego długoziarnistego
  • 800 g pomidorów z puszki w całości
  • 1 szklanka czarnej fasoli z puszki
  • osączonej z zalewy i przepłukanej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 mała papryczka (cubanella albo chili)
  • drobno posiekana
  • 2 dymki
  • posiekane na drobne kawałki
  • ¼ szklanki świeżej kolendry
  • drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż do średniego rondla ryż, pomidory i fasolkę. Dopraw zielem angielskim, solą i pieprzem i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki (ok. 20 min). Wymieszaj widelcem, żeby ryż nie zbił się w zwartą masę. Przed samym podaniem dodaj dymkę oraz kolendrę i starannie wymieszaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA