Michael  Smith

(odc.037) reggae ryż


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

(odc.037) reggae ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka ryżu basmati albo zwykłego białego długoziarnistego

800 g pomidorów z puszki w całości

1 szklanka czarnej fasoli z puszki

osączonej z zalewy i przepłukanej

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

1 mała papryczka (cubanella albo chili)

drobno posiekana

2 dymki

posiekane na drobne kawałki

¼ szklanki świeżej kolendry

drobno posiekanej

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Włóż do średniego rondla ryż, pomidory i fasolkę. Dopraw zielem angielskim, solą i pieprzem i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki (ok. 20 min). Wymieszaj widelcem, żeby ryż nie zbił się w zwartą masę. Przed samym podaniem dodaj dymkę oraz kolendrę i starannie wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pakieciki serowe w łuskach kukurydzy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Smażony camembert
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU odc.5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.