Michael  Smith

(odc.036) homar a la Rachael


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza

(odc.036) homar a la Rachael
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże homary

1 szklanka śmietany 35%

2 puszki pomidorów w kawałkach (po 400 g)

butelka białego wytrawnego wina (750 ml)

2 cebule

posiekane

4 ząbki czosnku

1 łyżka tartego chrzanu ze słoika

2 liście laurowe

sól i pieprz

1 opakowanie (500 g) makaronu penne (rurki)

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody. Włóż homary do wrzątku, przykryj pokrywką i gotuj, licząc po 8 minut na każde pół kilograma homara. Zachowaj wodę, w której się gotowały, a ugotowane homary ostudź i obierz. Mięso odłóż, a pancerze owiń w ściereczkę i pokrusz młotkiem na drobniejsze kawałki. Włóż pokruszone pancerze do garnka z wodą, w której gotowały się homary, dodaj śmietanę, pomidory, wino, cebule, czosnek i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny, aż sos zredukuje się o połowę i będzie miał czerwonawo-brązowy kolor. Przecedź sos przez sitko o drobnych oczkach, dodaj chrzan, wymieszaj i dopraw do smaku. Pokrój mięso homara i dodaj do sosu. Delikatnie podgrzej i wymieszaj z ugotowanym makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem putanesca
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.