Michael  Smith

(odc.034) sos pieczeniowy z chrzanem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.034) sos pieczeniowy z chrzanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

1 łyżka wody

soki z pieczeni wołowej

2 szklanki czerwonego wina

1 szklanka bulionu wołowego

1 łyżka chrzanu

 

 

Przygotowanie:


Zawczasu rozrób skrobię kukurydzianą w wodzie. Po prostu rozmieszaj ją, aż się rozpuści. Przelej wszystkie soki pozostałe na patelni po pieczeniu wołowiny do czystego słoika. Jeśli na górze zbierze się warstwa tłuszczu, odlej go. Pozostałe aromatyczne soki wlej z powrotem na patelnię i zwiększ ogień. Dodaj wino i zredukuj o połowę, cały czas mieszając, żeby zdeklasować patelnię. Dodaj bulion, pogotuj chwilę i dodaj rozpuszczoną skrobię. Mieszaj, aż sos się zagęści. Na sam koniec dodaj chrzan i zamieszaj. Nie gotuj sosu po dodaniu chrzanu, bo straci on swoją moc.

powrót

Podobne przepisy

Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.