Pieczone nadziewane ziemniaki

Pieczone nadziewane ziemniaki
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.34)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków do pieczenia
  • 6 plasterków boczku
  • pokrojonych na kawałki i podsmażonych (tłuszcz odlej na inną okazję)
  • 4 dymki
  • drobno posiekane
  • 1 szklanka pokruszonego niebieskiego sera
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piecz ziemniaki w temperaturze 200°C przez jakieś 45 minut, aż będą miękkie. Odstaw, żeby ostygły.
Obetnij czubek każdego ziemniaka (z dłuższej strony) wydrąż miąższ. Wymieszaj miąższ z boczkiem, dymką i serem. Dopraw do smaku i rozgnieć. Napełnij masą wydrążone ziemniaki. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż ser się roztopi, a ziemniaki będą gorące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA