Michael  Smith

(odc.034) pieczeń z antrykotu


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.034) pieczeń z antrykotu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,5 kg antrykotu z kością

gruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łodygi selera

przekrojone na pół

2 marchewki

przekrojone wzdłuż na pół

1 cebula

przekrojona na pół

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 230°C. Hojnie natrzyj mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem. Rozłóż warzywa na dużej patelni, którą można wkładać do piekarnika, lub na blasze do pieczenia, którą można wstawiać na ogień. Na wierzch warzyw połóż mięso, wstaw do piekarnika. Po 15 minutach, nie otwierając piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz dalej przez około 15-20 minut na każde ½ kg mięsa. Mięso powinno mieć temperaturę wewnętrzną w najgrubszej części jakieś 52-53°C. Wyjmij z piekarnika i z patelni, lub blachy i przełóż na kratkę. Przykryj kilkoma warstwami folii aluminiowej. Pozwól mięsu odpoczywać co najmniej 20 minut. Dzięki temu dojdzie i będzie delikatne i soczyste. W tym czasie będziesz miał dużo czasu żeby zrobić sos, na przykład sos pieczeniowy z chrzanem. Przed pokrojeniem możesz odkroić kości, dzięki czemu łatwiej będzie podzielić mięso na indywidualne porcje.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.