Michael  Smith

(odc.033) krem parmezanowy z syropem balsamiczno-miodowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.033) krem parmezanowy z syropem balsamiczno-miodowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Krem

1 szklanka śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 gałązki świeżego rozmarynu

300 g tartego parmezanu



Syrop

2 szklanki octu balsamicznego

½ szklanki miodu



Przygotowanie

Zacznij od kremu. Wlej do rondelka śmietanę i ekstrakt waniliowy, dodaj rozmaryn i podgrzej. Zmniejsz ogień i gotuj jakieś 10 minut, żeby śmietana przeszła aromatem rozmarynu. Wyjmij rozmaryn i cały czas mieszając dodawaj partiami ser, aż się zupełnie roztopi. Przelej do miski, ostudź i wstaw do lodówki, żeby zgęstniał. Przygotuj syrop. Wlej składniki do rondla i zredukuj o 2/3, aż płyn będzie miał konsystencję gęstego syropu. Ostudź i przechowuj w słoiku w lodówce. Gotowy syrop możesz przechowywać kilka miesięcy. Podawaj kulki kremu polane syropem. Ten deser wygląda jak lody waniliowe z sosem czekoladowym.





© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Tłusk

13.02.2012 23:46


Parzęczew

CYTUJ

nowobagackich chamow w polsce. wszystkich ludzi za granica.

#kfqwcnucdub

19.11.2011 19:19


CYTUJ

m1jsqX <a href="http://vosmfwbyyqlu.com/">vosmfwbyyqlu</a>, [url=http://ugltcrobvnpm.com/]ugltcrobvnpm[/url], http://ungflqflsgis.com/, http://occazbjpdxeb.com/

#vwoeddln

24.10.2011 13:13


CYTUJ

25vAmI <a href="http://uphjyfyjcvqb.com/">uphjyfyjcvqb</a>, [url=http://iuyccepqiwku.com/]iuyccepqiwku[/url], http://qwrsyurudwbu.com/, http://wjdbogpownjz.com/

#dfavfds

06.07.2011 22:49


adsvdfav

CYTUJ

300g parmezanu? jezu kogo na to stać?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.