Masło jabłkowe

Masło jabłkowe
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.31)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 10 kwaskowatych jabłek
  • pokrojonych na ćwiartki
  • z usuniętym gniazdem nasiennym
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż wszystkie składniki do sporego rondla. Postaw na średnim ogniu i duś, aż jabłka się rozpadną i będą bardzo miękkie. Gotuj dalej, aż zredukuje się o 80%. Sos zrobi się bardzo gęsty i brązowy.
Zmiksuj na gładką pastę blenderem ręcznym, lub w blenderze stojącym, albo malakserze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA