Jacques Pépin

(odc.03)zupa z dwóch gatunków kukurydzy


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

(odc.03)zupa z dwóch gatunków kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy wysokiej jakości

1 ½ łyżki posiekanego czosnku

1 szklanka posiekanej cebuli

½ szklanki drobno posiekanej cebuli dymki

½ szklanki zielonej ostrej salsy (patrz: oddzielny przepis) albo mniej

aby smak był łagodniejszy

1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów w zalewie (420 g)

1 puszka (840 g) łuskanej kukurydzy (około 3 szklanek ziaren z zalewą)

½ łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki suszonych liści tymianku

4 szklanki bulionu z kurczaka

około ½ łyżeczki soli

1 ½ szklanki świeżych ziaren kukurydzy (z 2 kolb)

½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Na średnim ogniu rozgrzać oliwę w dużym garnku. Wrzucić czosnek, cebulę zwykłą i dymkę. Smażyć przez 3 minuty. Dodać pozostałe składniki, poza świeżą kukurydzą i kolendrą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 15 minut. Domieszać ziarna kukurydzy, ponownie zagotować i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa pomidorowa
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.