Curtis Stone

(odc.03) sałatka z karczochów i awokado z truflowym winegretem


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.03) sałatka z karczochów i awokado z truflowym winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125g zielonej fasolki szparagowej

oczyszczonej

trochę oliwy z oliwek

2 awokado

1 opakowanie roszponki

1 mała endywia

słoik karczochów marynowanych w oleju

(odcedzonych)

wiórki z trufli do przybrania

 

 

Przygotowanie:


W rondlu zagotuj osoloną wodę, wrzuć fasolkę i dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-4 minuty, aż fasolka zmięknie ale będzie chrupiąca. Odcedź i przelej lodowatą wodą lub opłucz pod bieżącą. Odcedź i osusz papierowymi ręcznikami. Następnie przygotuj truflowy winegret. W misce wymieszaj sok z cytryny i ocet przyprawiony solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj posiekane trufle i oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj, żeby składniki się połączyły, dodaj szczypiorek. Przekrój awokado wzdłuż na pół i usuń pestkę. Używając ostrego noża, obierz ze skórki i pokrój starannie miąższ. Ułóż osuszoną fasolkę na talerzu, na wierzchu uformuj kółko z roszponki. Obłóż cząstkami awokado i karczocha. Całość skrop winegretem. Udekoruj wiórkami z trufli, podawaj od razu po przygotowaniu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.