Sophie Grigson

(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spory kurczak z wolnego chowu

kilka rozgniecionych ząbków czosnku

zioła prowansalskie

cytryna w ćwiartkach

sok z cytryny

pieprz

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Natrzeć kurczaka czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi - porządnie wmasować! Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć w brytfance, polać oliwą. W brytfance ułożyć ćwiartki cytryn, dolać trochę wody. Piec kurczaka w gorącym piekarniku, polewając sosem z pieczenia i uzupełniając wodę w razie potrzeby, aż skórka będzie chrupiąca, a z mięsa, nakłutego patyczkiem będzie wyciekał przezroczysty płyn.

powrót

Podobne przepisy

(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Biryani z baraniną
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Roladki ze schabu ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.