Curtis Stone

(odc.03) czekoladowy fondant z malinami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.03) czekoladowy fondant z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło do natłuszczania

90g mąki

plus mąka do posypywania

125g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)

pokruszonej na kawałki

125g masła

2 całe jajka

2 żółtka

65g cukru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż blachę do środka. Natłuść kokilki masłem i oprósz mąką. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj. Do dużej miski wrzuć jajka, żółtka oraz cukier i miksuj przez 5-7 minut, aż masa zacznie się lekko pienić. Masę przełóż do stopionej czekolady i wymieszaj z mąką. Następnie przelej do kokilek, włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Przejedź końcem noża wokół kokilek. Odwróć naczynie do góry dnem i wyłóż deser na talerze, udekoruj świeżymi malinami oprószonymi cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.