Michael  Smith

(odc.029) placuszki z ziemniaków i boczku


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.029) placuszki z ziemniaków i boczku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ziemniaków

umytych i pokrojonych na ćwiartki

4 plasterki boczku

3 dymki

drobno pokrojone

½ szklanki startego cheddara

1 jajko

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj ziemniaki na parze, aż będą miękkie. Usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Odlej i zachowaj wytopiony tłuszcz. Rozgnieć ugotowane ziemniaki, dodaj boczek, cebulę, ser i jajko. Zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw, żeby masa ostygła. Kiedy masa będzie już zimna, uformuj z niej 4 placuszki. Postaw sporą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią tłuszcz wytopiony z booczku. Jeżeli będzie go za mało, dodaj trochę oleju. Smaż placuszki, aż będą złoto-brązowe z obu stron.

powrót

Podobne przepisy

Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Szynka i melon
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pan bagnat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.