Michael  Smith

(odc.029) placuszki z ziemniaków i boczku


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.029) placuszki z ziemniaków i boczku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ziemniaków

umytych i pokrojonych na ćwiartki

4 plasterki boczku

3 dymki

drobno pokrojone

½ szklanki startego cheddara

1 jajko

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj ziemniaki na parze, aż będą miękkie. Usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Odlej i zachowaj wytopiony tłuszcz. Rozgnieć ugotowane ziemniaki, dodaj boczek, cebulę, ser i jajko. Zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw, żeby masa ostygła. Kiedy masa będzie już zimna, uformuj z niej 4 placuszki. Postaw sporą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią tłuszcz wytopiony z booczku. Jeżeli będzie go za mało, dodaj trochę oleju. Smaż placuszki, aż będą złoto-brązowe z obu stron.

powrót

Podobne przepisy

Cream tea z mąki orkiszowej
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Buraki marynowane po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.