Michael  Smith

(odc.028) makaron z sosem pomidorowo - boczkowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.028) makaron z sosem pomidorowo - boczkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g boczku

pokrojonego w kostkę

1 cebula

drobno posiekana

8 ząbków czosnku

pokrojonych w cienkie plasterki

1 duża puszka (800 g) pokrojonych pomidorów

2 gałązki świeżego rozmarynu

posiekane

sól i pieprz

500 g makaronu – farfalle (kokardki)

penne (rurki)

lub spaghetti

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż boczek. Dodaj cebulę i smaż jakieś 3 minuty, aż się zeszkli i zacznie nabierać koloru. Dodaj czosnek i smaż przez jeszcze około 2 minuty. Dodaj pomidory, odrobinę wody i rozmaryn. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Jak sos będzie już gotowy, ugotuj makaron w solidnie osolonym wrzątku, aż będzie al dente. Odcedź go, ale nie płucz. Dodaj makaron do sosu, dopraw do smaku, wymieszaj i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.