Michael  Smith

(odc.027) marokański tażin z kurczaka


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

(odc.027) marokański tażin z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Mieszanka ras-el-hanut

1 łyżka kminku

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka kardamonu

3 łyżki mielonego cynamonu

szczypta pieprzu kajeńskiego



Tażin

3 łyżki ras-el-hanut

8 ząbków czosnku

½ szklanki oliwy z oliwek

4 udka kurczaka, podzielone na pałki i udźce

1 szklanka suszonych moreli

1 szklanka suszonych daktyli

3 cebule, pokrojone w piórka

3 łyżki masła migdałowego

szczypta szafranu

1 łyżeczka kurkumy

sól i pieprz

garść świeżej kolendry, posiekanej



Przygotowanie

Najpierw przygotuj mieszankę przypraw. Zmiel nasiona w młynku, lub rozetrzyj w moździerzu. Możesz też wymieszać wcześniej zmielone przyprawy. Gotową mieszankę przechowuj w szczelnym słoiku. Włóż 3 łyżki mieszanki, czosnek i oliwę do malaksera lub stojącego blendera i zmiksuj na gładką pastę. Włóż pastę i mięso do torebki strunowej i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Do dużego garnka włóż zamarynowanego kurczaka, razem z suszonymi morelami, daktylami, cebulą, masłem migdałowym, szafranem, kurkumą, solą i pieprzem. Wlej tyle wody, żeby wszystko było ledwo zakryte, przykryj szczelną przykrywką i wstaw na średni ogień. Gotuj przez 2 godziny, aż mięso będzie mięciutkie, a sos zgęstnieje. Tuż przed podaniem dopraw do smaku i dodaj liście kolendry.





© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Saltimbocca
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

#mek

26.04.2012 13:24


CYTUJ

Dania z "tażina" powinny być przygotowywane w tażinie. Kupienie tażina w Polsce nie powinno sprawić problemu. Podobno czasami można go kupić w sklepach ikea. Ręczę, że smak dań przygotowanych w tażinie jest bardziej wysublimowany, zapewne ze względu na kształt "garnka" i fakt, że zrobiony jest z gliny, a nie np. stali nierdzewniej.

#Asparagus

31.03.2012 00:43


Warszawa

CYTUJ

Znalazłam to danie, bo przeczytałam książkę Dar Kalifa, która narobiła mi smaku na marokańskie specjały. Danie przeszło najśmielsze oczekiwania, a oczekiwania po lekturze miałam spore. Nic tylko jechać do Maroka! Uwierzyłam, że dzięki kuchni naprawdę można podóżować! Jutro podchodzę do dania po raz drugi. Mam nadzieję, że wyjdzie równie oszałamiająco jak za pierwszym razem i że znów przeniesiemy się dzięki niemu do Maroka;). Dziękuję za przepis i polecam wszystkim szukającym nowych smaków.

#łódź rewolucje kuchenne

16.10.2011 22:08


łódź

CYTUJ

Wyszło baaaaaaaaaaaaaaardzo pycha - polecam!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.