Michael  Smith

(odc.026) pieczona pierś z indyka


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.026) pieczona pierś z indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka mielonej szałwii

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

½ szklanki brązowego cukru

2 łyżeczki soli

0,75-1 kg filet z piersi indyka

3 całe marchewki

obrane

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wrzuć przyprawy, sól i cukier do torebki strunowej i potrząśnij, żeby się wymieszały. Dodaj pierś z indyka i dokładnie natrzyj ją mieszanką przypraw. Wstaw do lodówki na parę godzin, a jeśli możesz, to nawet na całą noc. Jeśli nie masz czasu, możesz od razu wstawić ją do piekarnika. Ułóż marchewki na blasze do pieczenia, tak, żeby powstał trójkąt. Połóż na nich mięso. Dzięki temu będzie się piekło bardziej równomiernie. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 45 minut, aż temperatura w najgrubszym miejscu osiągnie 74°C. Używając specjalnego termometru z sondą uzyskamy pewność, że mięso się upiecze akurat i nie będzie wysuszone. Zanim zaczniesz kroić, odstaw mięso na 15 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu wszystkie soki równomiernie rozejdą się po mięsie i nie wyciekną w trakcie krojenia.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Biximatur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.