Michael  Smith

(odc.022) makaron z sosem serowym i homarem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza

(odc.022) makaron z sosem serowym i homarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g makaronu penne

½ kostki masła

2 ząbki czosnku

posiekane

½ szklanki mąki

½ szklanki białego wina

1 puszka mleka skondensowanego

1 l mleka

1 łyżka słodkiej papryki

2 łyżki musztardy dijońskiej

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

220 g startego cheddara

220 g startego żółtego sera

sól i pieprz

2 homary

po ½ kg

ugotowane

obrane i pokrojone w spore kawałki

2 szklanki świeżej bułki tartej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, aż będzie prawie gotowy, o jakieś 1-2 minuty krócej, niż zalecają na opakowaniu. Odcedź. Postaw rondel na średnim ogniu i roztop w nim masło. Dodaj czosnek i podsmaż przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładka pasta. Stale mieszając podsmaż jeszcze kilka minut, aż mąka się lekko podpraży, co wzbogaci jej smak. Cały czas mieszając, powoli dodaj wino. Mieszaj aż powstanie gładki sos. Cały czas mieszając, powoli dodaj mleko. Mieszaj aż powstanie gładki sos, który będzie pokrywał spód łyżki. Dodaj paprykę, musztardę, pieprz kajeński, sól, pieprz i oba rodzaje serów i cały czas mieszając podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści. Dodaj do serowego sosu mięso homara i makaron i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej wszystko do dużego naczynia do zapiekania. Posyp bułką tartą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30 minut, aż masa będzie gorąca, a bułka tarta nabierze złoto-brązowego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Pasta primavera
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.