Michael  Smith

(odc.021) sałatka cesarska z cytrynowo-parmezanowym dressingiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.021) sałatka cesarska z cytrynowo-parmezanowym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Dressing

1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin

sok i skórka starta z 2 cytryn

1-2 łyżki sosu Worcestershire

kopiasta łyżka musztardy dijońskiej

½ szklanki startego parmezanu

kilka ząbków czosnku, pokrojonych

sól i pieprz



Sałatka

pół ciabatty, pokrojonej w kostkę kilka łyżek oliwy z oliwek

2 główki sałaty rzymskiej

1 cebula czerwona, pokrojona w cienkie półplasterki

sól i pieprz



Przygotowanie

Zacznij od dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Kolej na sałatkę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obtocz kawałki ciabatty w oliwie, rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na jakieś 15 minut, aż będą złocisto-brązowe. Porwij liście sałaty na nieduże kawałki, dodaj cebulę i około pół szklanki dressingu. Wymieszaj, dodaj na wierzch grzanki i dopraw solą i pieprzem.

Podawaj od razu.





© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.