Michael  Smith

(odc.021) ketchup


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.021) ketchup
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża puszka posiekanych pomidorów

(800g

mogą być też 2 zwykłe)

1 puszka koncentratu pomidorowego

1 duża cebula

posiekana

1 szklanka czerwonego octu winnego

½ szklanki cukru

½ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć wszystkie składniki do dużego rondla. Wstaw na średni ogień i delikatnie doprowadź do wrzenia. Gotuj, co pewien czas mieszając, aż mieszanka zredukuje się o połowę, powinno to potrwać jakieś 30 minut. Zmiksuj sos. Jeśli masz blender ręczny, możesz to zrobić od razu, w rondlu. Jednak, jeżeli chcesz użyć blendera stojącego, musisz najpierw trochę ostudzić sos. Jeśli zaczniesz miksować gorący może się mocno wzburzyć i udekorować twoją kuchnię.

powrót

Podobne przepisy

Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.