Michael  Smith

(odc.021) burgery z tłuczonymi ziemniakami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.021) burgery z tłuczonymi ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ziemniaki

6 dużych, mącznych ziemniaków, dokładnie umytych

6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki nasion kopru włoskiego

sól i pieprz



Burgery

½ kg mielonej wołowiny

1 cebula, posiekana

1 szklanka rozdrobnionej wołowiny z resztek gulaszu, lub z gulaszu z puszki (opcjonalne)

2 łyżki oregano

sól i pieprz

170 g niebieskiego sera, pokruszonego

6 dużych bułek do hamburgerów, przekrojonych na pół

sałata i plasterki pomidora



Przygotowanie

Zacznij od ziemniaków. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Połóż ziemniaki na blasze i piecz przez 45-60 minut, aż będą miękkie. Wyjmij ziemniaki, a w tym czasie podkręć piekarnik do 230°C. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub małym talerzem tak, żeby były lekko spłaszczone, a skórka popękała. Hojnie polej je oliwą z oliwek i posyp nasionami kopru włoskiego, solą, oraz pieprzem. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez jakieś 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie przygotuj burgery. Porządnie rozgrzej grill lub patelnię grillową. Pamiętaj, że jeżeli będziesz miał brudną kratkę w grillu, to mięso będzie bardziej przywierało. Wymieszaj w dużej misce mieloną wołowinę, cebulę, mięso z gulaszu (jeżeli go używasz) i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 6 sporych kotlecików. Smaż po 8 minut z każdej strony. Na ostatnie dwie minuty smażenia drugiej strony posyp kotleciki z wierzchu niebieskim serem. Obsmaż też bułki. Połóż kotleciki na bułki, dodaj sałatę i plasterki pomidora. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.





© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Karczochy w sosie holenderskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki starokornickie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
3 rodzaje tartinek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.