Pełna energii zupa wegetariańska

Pełna energii zupa wegetariańska
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 marchewki
  • pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pokrojone w kostkę
  • 2 cebule
  • pokrojone w kostkę
  • 2 l bulionu warzywnego
  • ½ szklanka brązowego ryżu
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 szklanka mrożonej kukurydzy
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • posiekany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć marchewkę, selera naciowego i cebulę i podsmaż przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj bulion i delikatnie doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż i soczewicę i gotuj na wolnym ogniu jakieś 30 minut, aż zmiękną. W tym momencie możesz od razu dokończyć i podać zupę, albo odstawić ją i dokończyć kilka godzin później, a nawet następnego dnia. Tuż przed podaniem podgrzej zupę i wrzuć kukurydzę, groszek i natkę. Podgrzej, aż warzywa będą ciepłe. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA