Michael  Smith

(odc.020) bulion warzywny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

(odc.020) bulion warzywny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łodygi selera naciowego

cienko pokrojone

3 cebule

cienko pokrojone

4 marchewki

pokrojone w kostkę

1 główka kopru włoskiego

cienko pokrojona

1 szklanka pieczarek

pokrojonych w ćwiartki

4 ząbki czosnku

cienko pokrojone

1 szklanka białego wina

2 l zimnej wody

3 gałązki tymianku

3 liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć warzywa i podsmaż je, aż się zrumienią. To wzmocni i pogłębi smak bulionu. Dodaj czosnek i smaż przez jakieś 3 minuty. Dodaj wino, wodę i zioła i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. W odróżnieniu od wymagających długiego gotowania bulionów mięsnych, warzywne gotuje się stosunkowo szybko. Odcedź. Możesz bulionu użyć od razu, albo przechować na później. W lodówce wytrzyma około tygodnia, a w zamrażarce nawet 2 miesiące.

powrót

Podobne przepisy

Krem z zielonego groszku z miętową pianką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Krem grzybowy z grzankami
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 10

11.10.2017 12:09

CYTUJ

Przyznam, że kiedy bulion jest jednym z wielu składników dania rezygnuję z samodzielnego przygotowywania i, oszczędzając na czasie, używam koncentratu bulionu warzywnego od Krakusa. Ma fajny, domowy smak i nie zawiera konserwantów i innych sztucznych dodatków.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.