Michael  Smith

(odc.020) bulion warzywny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

(odc.020) bulion warzywny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łodygi selera naciowego

cienko pokrojone

3 cebule

cienko pokrojone

4 marchewki

pokrojone w kostkę

1 główka kopru włoskiego

cienko pokrojona

1 szklanka pieczarek

pokrojonych w ćwiartki

4 ząbki czosnku

cienko pokrojone

1 szklanka białego wina

2 l zimnej wody

3 gałązki tymianku

3 liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć warzywa i podsmaż je, aż się zrumienią. To wzmocni i pogłębi smak bulionu. Dodaj czosnek i smaż przez jakieś 3 minuty. Dodaj wino, wodę i zioła i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. W odróżnieniu od wymagających długiego gotowania bulionów mięsnych, warzywne gotuje się stosunkowo szybko. Odcedź. Możesz bulionu użyć od razu, albo przechować na później. W lodówce wytrzyma około tygodnia, a w zamrażarce nawet 2 miesiące.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz z barszczu
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.