Curtis Stone

(odc.02) filety z okonia morskiego z dressingiem cytrusowym i karmelizowaną cykorią


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.02) filety z okonia morskiego z dressingiem cytrusowym i karmelizowaną cykorią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 czerwone grejfruty

6 limonek

5 pomarańczy

2 łyżki nasion kolendry

4 filety z okonia morskiego

z lekko ponacinaną skórką

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

kawałek masła

12 szparagów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Używając bardzo ostrego noża odetnij od grejpfrutów, limonek i pomarańczy plastry skóry na górze i na dole owoców. Następnie usuń resztę skórki i białą osłonką na owocach odcinając w dół po konturach owoców. Nad miską, aby łapać sok z owoców, nacinaj je między miąższem, a twardą membraną każdego segmentu. Odłóż miąższ na talerz i zachowaj. Wyciśnij pozostałości po owocach aby wydobyć resztę soku. Podpraż nasiona kolendry na małej patelni z grubym dnem, aż zacznie wydzielać się z nich aromat. Rozgnieć w moździerzu. Ułóż jedną warstwę cykorii w małym rondlu, skrop sokiem z cytrusów i posyp połową rozgniecionych nasion kolendry. Przykryj folią i piecz w piekarniku przez 30 minut aż zmiękną. Aby zrobić sos weź 3 łyżki i jedną łyżeczkę soku z cytrusów, świeżą kolendrę, pozostałe nasiona kolendry i wrzuć do miski. Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj aż powstanie emulsja. W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę na szparagi. Aby dokończyć cykorię, stop masło z miodem na teflonowej patelni na średnim ogniu. Dodaj upieczoną cykorię i smaż przez kilka minut aż sos się skarmelizuje i będzie klejący. Aby przygotować rybę, nalej oliwy z oliwek na zimną teflonową patelnię i włóż filety z okonia morskiego skórą do dołu. Umieść na średnim ogniu i smaż aż skórka stanie się chrupiąca (ok. 5 min.). Przewróć filet, dodaj pozostałe masło i smaż przez kolejne kilka minut aż ryba przestanie być szklista. Zblanszuj szparagi przez 1-2 minuty, następnie odcedź. Aby dokończyć danie, ułóż cykorię na ciepłym talerzu, na wierzchu połóż filety z okonia morskiego. Przełóż miąższ z cytrusów do sosu i polej nim rybę. Udekoruj szparagami i serwuj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.