Michael  Smith

(odc.019) makaron z tajskim zielonym curry


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

(odc.019) makaron z tajskim zielonym curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki mleka kokosowego (po 400ml)

1 czubata łyżka czerwonej lub zielonej tajskiej pasty curry

1 pęczek kolendry

łodygi i korzenie posiekane oddzielnie

2 piersi kurczaka

pokrojone w cienkie kawałki

2-3 szklanki bulionu z kurczaka

1 marchewka

pokrojona w zapałkę

4-5 liści limonki kaffir

2 łodygi trawy cytrynowej

odcięte zielone końcówki

białe części rozgniecione

3 łyżki sosu rybnego

sok i skórka starta z 2 limonek

mały kawałek zamrożonego imbiru

garść kiełków fasoli mung

1 paczka makaronu ryżowego (ok. 250g)

2-3 dymki

cienko pokrojone

2 łyżki jasnego sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Z wierzchu jednej z puszek mleka kokosowego zbierz gęsty krem, który zestalił się na powierzchni, to czysty olej kokosowy. Wrzuć go do woka, lub patelni stojącej na sporym ogniu. Kiedy się rozpuści dodaj pastę curry i podsmaż przez parę minut. Dodaj korzenie kolendry i kurczaka. Smaż przez jakieś 5 minut, aż kurczak się usmaży. Dodaj pozostałe mleko kokosowe, bulion z kurczaka, marchewkę, liście limonki, trawę cytrynową, sos rybny, oraz sok i skórkę startą z limonek. Zetrzyj zamrożony imbir na tarce. Gotuj na wolnym ogniu przez jakieś 20 minut. Dodaj kiełki i makaron ryżowy. Wepchnij go łyżką, tak żeby był cały zanurzony. Zdejmij z ognia i odstaw na bok na jakieś 5 minut, aż makaron dojdzie. Wyjmij trawę cytrynową i dodaj liście kolendry. Zamieszaj, spróbuj i dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj w miskach przybrane posiekaną dymką i liśćmi kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Ratatouille z grillowanym stekiem i szafranowym ryżem
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szynka świąteczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.