Naleśniki z przydrożnego zajazdu

Naleśniki z przydrożnego zajazdu
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W czasie kiedy będziesz przygotowywał ciasto na placuszki rozgrzewaj patelnię o grubym dnie na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie oba rodzaje mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową w dużej misce. W oddzielnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Przelej płynną mieszankę do suchej i zmień trzepaczkę na drewnianą łyżkę. Wymieszaj kilkoma zdecydowanymi ruchami. Nie mieszaj za długo, żeby nie wyrobić za bardzo mąki. Pozwól masie odpocząć przez kilka minut. W tym czasie mąka wchłonie mleko i ciasto zgęstnieje.
Smaż po kilka małych placuszków-naleśników, przed każdą porcją rozgrzej najpierw na patelni trochę oleju. Smaż aż spód będzie jasno brązowy, a na górze zaczną się pojawiać bąbelki. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Podawaj polane masłem i syropem klonowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA