Michael  Smith

(odc.017) gulasz z kurczaka z pieczarkami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.017) gulasz z kurczaka z pieczarkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

8 kurzych udźców (bez nóżek)

½ kg pieczarek

pokrojonych w ćwiartki

2 cebule

pokrojone w półplasterki

1 szklanka bulionu z kurczaka

1 szklanka wina

może być czerwone i białe

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Postaw na średnim ogniu dużą, głęboką patelnię. Kiedy się nagrzeje wlej oliwę i rozłóż udka w jednej warstwie. Później dodamy więcej płynu, więc teraz masz jedyną okazję, żeby obsmażyć mięso i nadać mu tego bogatego, karmelowego aromatu. Musisz więc wykazać się cierpliwością i obsmażyć z każdej strony, aż mięso nabierze złotawo-brązowego koloru. Następnie przełóż udka na talerz i odstaw na bok. Z patelni odlej większość wytopionego tłuszczu. Włóż na patelnię cebulę i pieczarki. Podsmażaj, najpierw zaczną puszczać soki, następnie woda odparuje, a pieczarki i cebula zaczną się zrumieniać. W tym momencie włóż z powrotem udka. Dodaj też bulion, wino, sól i pieprz. Powoli doprowadź do delikatnego wrzenia, jeśli woda się będzie za mocno gotowała, to mięso zrobi się twarde. Przykryj szczelną przykrywką i gotuj na wolnym ogniu przez jakieś 45 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie samo odpadało z kości. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.