Michael  Smith

(odc.016) sos krówkowy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne

(odc.016) sos krówkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

½ kostki masła

pokrojonego w kawałki

1 szklanka śmietany

ekstrakt waniliowy

 

 

Przygotowanie:


Wsyp cukier do rondelka tak, żeby utworzył się wzgórek. Ostrożnie wlej wodę naokoło kopczyka cukru. Postaw rondel na dużym ogniu i nie mieszaj. Cukier rozpuści się w wodzie i powstanie prosty syrop. W miarę jak jego temperatura będzie rosła, woda zacznie odparowywać. Kiedy już cała wyparuje, zostanie sam rozpuszczony cukier, który zacznie się coraz bardziej rozgrzewać. Niedługo cukier zmieni kolor na złocisty, kiedy zacznie się to dziać, delikatnie zakręć garnkiem, żeby cukier rozgrzewał się równo. Kiedy masło zrobi się ciemnobrązowe, dodaj masło i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dzięki temu temperatura cukru spadnie i proces karmelizacji się zatrzyma. Dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Przechowuj w lodówce. Sos po wstawieniu do niej mocno zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.