Michael  Smith

(odc.016) sos do pizzy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.016) sos do pizzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

drobno posiekana

3 ząbki czosnku

posiekane

1 puszka koncentratu pomidorowego

1 puszka krojonych pomidorów

2 łyżki suszonego oregano

 

 

Przygotowanie:


Postaw rondel na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje dodaj oliwę i cebulę. Podsmaż, aż cebula się zeszkli i zacznie nabierać koloru, a następnie dodaj czosnek. Podsmaż jeszcze kilka minut, ale uważaj, żeby nie przypalić czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Zamieszaj i porozgniataj kawałki pomidorów spodem łyżki. Dodaj oregano, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli chcesz możesz go zmiksować w blenderze stojącym, lub blenerem ręcznym. Tym sosem posmaruj spody pizzy, a następnie nałóż na to dodatki.

powrót

Podobne przepisy

Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.