Chleb z pieczonym czosnkiem

Chleb z pieczonym czosnkiem
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij czubki główek czosnku, tak żeby odsłonić końcówki ząbków. Najłatwiej to zrobić nożem do chleba z ząbkowanym ostrzem. Każdą główkę skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 30 minut, aż będą złocisto-brązowe. Wyjmij i ostudź przez kilka minut, aż będzie je można wziąć do ręki. Wyciśnij mięciutkie ząbki czosnku do miski. Jeżeli wpadły ci do niej również jakieś kawałki łupinek, to wyłów je. Dodaj masło, natkę pietruszki, oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie. Z jednej strony natnij ciabattę prawie do końca i otwórz ją, tka jak książkę. Nasmaruj z jednej strony połową masła czosnkowego, zamknij i wstaw do piekarnika. Piecz przez jakieś 10-15 minut, aż będzie gorąca. Podawaj od razu, a drugą połowę masła zachowaj na kolejny raz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA