śródziemnomorski gulasz rybny

śródziemnomorski gulasz rybny
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka kopru włoskiego
  • z odciętą nacią i głąbem
  • posiekana
  • 2 cebule
  • posiekane
  • 4 ząbki czosnku
  • pokrojone na plasterki
  • ½ butelki Rieslinga
  • lub innego białego wina
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 szczypty szafranu
  • 3 liście laurowe
  • 1 l bulionu rybnego
  • lub z kurczaka
  • sól i pieprz
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 350 g halibuta
  • pokrojonego w spore kawałki
  • 350 g łupacza
  • pokrojonego w spore kawałki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku podduś na oliwie koper włoski, cebulę i czosnek, aż zmiękną i wypełnią kuchnię swym wspaniałym aromatem. Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pomidory, nasiona kopru włoskiego, chili, szafran, liście laurowe, oraz bulion i dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz ryby i delikatnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Podawaj od razu z tostami z anchois.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA