Michael  Smith

(odc.012) puree z ziemniaków ze zbrązowionym masłem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.012) puree z ziemniaków ze zbrązowionym masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 1 kg nie obranych

umytych ziemniaków

pokrojonych w spore kawałki

pół kostki masła

1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj ziemniaki na parze, ewentualnie w osolonym wrzątku. Odcedź. W międzyczasie roztop masło w małym rondelku na średnim ogniu. Masło zawiera prawie 20% wody, więc zacznie się tworzyć piana. Kiedy woda już wyparuje, piana zniknie, a temperatura tłuszczu zacznie rosnąć. Zawarte w maśle około 1-2% białka zaczną się zrumieniać. Po chwili znowu wytworzy się piana. Delikatnie zakręć rondlem i uważnie przyglądaj się zmianom. Kiedy drobinki białka zmienią kolor na złotawo-brązowy i zaczną wydzielać orzechowy a

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) melon z prosciutto
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sandwich
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Słodkie grzanki z kozim serem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Rillette z łososia
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.