Pieczony kurczak z solanki

Pieczony kurczak z solanki
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2l wody
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 świeży kurczak
  • 1-2 cebule
  • posiekane
  • 2-3 pasternaki
  • pokrojone na kawałki
  • 2-3 marchewki
  • pokrojone na kawałki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • pokrojone na kawałki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj wodę z solą i cukrem, aż się zupełnie rozpuszczą. Włóż kurczaka do dużej miski lub garnka i zalej go solanką. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny, następnie wyjmij z zalewy i dokładnie osusz. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obtocz warzywa w oliwie i dopraw solą i pieprze

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA