Michael  Smith

(odc.012) ciastka z wiórkami czekolady


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.012) ciastka z wiórkami czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kopiasta szklanka mąki

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kostki zimnego masła

1/3 szklanki brązowego cukru

1/3 szklanki cukru

1 łyżka syropu kukurydzianego

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka wiórków czekolady

masło lub olej do nasmarowania pergaminu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Rozetrzyj w mikserze stacjonarnym lub robotem kuchennym zimne masło i oba rodzaje cukru. Możesz to też zrobić ręcznie, ale wymaga to sporo roboty. Dodaj syrop kukurydziany, jajko, oraz ekstrakt waniliowy i rozcieraj dalej, aż się dobrze wymieszają. Zbierz masę z boków miski i stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj mąkę z dodatkami. Kiedy się dokładnie połączą wyłącz mikser. Dodaj wiórki czekoladowe i wymieszaj łyżką. Nałóż łyżką porcje masy na wysmarowany tłuszczem pergamin do pieczenia. Lekko rozpłaszcz. Pozostaw między porcjami sporo miejsca. Piecz przez 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty, żeby trochę ostygły, a następnie zdejmij z blachy i ostudź jeszcze bardziej.

powrót

Podobne przepisy

Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki łaciate na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.